Om Aquasol

Bostadsrättsföreningen Örnen
- utsedd till Årets solvärmeanläggning 2009

2009 installerade Aquasol 280 kvadratmeter solpanel på Brf. Örnen. Bostadsrättsföreningen har utsetts till ”Årets anläggning 2009” av Svenska Solenergiföreningen.

Motiveringen lyder:
En tekniskt och estetiskt väl utförd solvärmeanläggning som på ett förtjänstfullt sätt exemplifierar möjligheterna att kombinera solvärme med fjärrvärme samtidigt som den visar på nya affärsmöjligheter för fjärrvärmebolagen. Det faktum att anläggningen uppförts av en engagerad bostadsrättsförening på en vacker plats ger anläggningen ett stort exponeringsvärde.”

Solpaneler från Aquasol värmer brf Örnen

I Timrå, utanför Sundsvall, tar man verkligen vara på solenergin. Bostadsrättsföreningen Örnens investering innebär att man satsar på både solpaneler från Aquasol och solceller på hustaken.

Solpanelerna utnyttjas för uppvärmning och solcellerna för produktion av el till föreningens belysning och motorvärmare. – För oss är det först och främst en miljö- och klimatsatsning som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Men naturligtvis räknar vi med lägre energikostnader också, säger Bertil Lehto, ordförande i brf Örnen. Uppvärmningen är kopplad till fjärrvärme. – Fastigheterna har fjärrvärmeuppvärmning. Men genom att själva värma upp vatten med solenergi och leverera det till fjärrvärmenätet får föreningen motsvarande avdrag på fjärrvärmeavgiften. Man säljer i princip värme till leverantören av fjärrvärme, säger Thomas Reidarsson, vd på Aquasol.

Som en första del i etapp 1 har en takyta om 280 m2 täckts med 16 st solpaneler (Aquasol Big 17,2 m2). Arbetet genomfördes under sensommaren 2009 och nästa år ska ytterligare ca 200 m2 solpanel upp. Föreningen planerar dessutom för en etapp 2 så småningom, där ytterligare 500 m2 tak ska täckas med solpaneler och solceller.

Aquasol har levererat solpanel/plåtar och beslag – prefabricerade på företagets anläggning i Örebro – samt utfört montagearbetet. Sol-/fjärrvärmeväxlaren levererades av Armatec. – Anläggningen är primärt inkopplad på fjärrvärmenätet på framledningen. Systemet påverkar inte returen vilket är mycket positivt för fjärrvärmeleverantören, säger Thomas Reidarsson.

Tack vare kvaliteten på Aquasols produkter kan brf Örnen räkna med 50 års livslängd på solfångaranläggningen. Normalt är anläggningen betald inom 15-20 år. Denna investering garanterar bostadsrättsföreningen ett fast lågt energipris lång tid framöver. Solen skickar som bekant inga räkningar! Vad kostar energin om 20 år? Vem kan lämna ett fast pris på energi om 20 år förutom solen? Ingen dålig investering.

Projektet har stöd i Timrå kommuns energi- och klimatstrategi och tanken är att anläggningen ska fungera som ett demonstrationsobjekt för solenergi i Västernorrland.

Image Läs bostadsrättsföreningen Örnens egen broschyr


Bilder från kvarteret Örnen i Timrå
(klicka för större format)

Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå Kvarteret Örnen i Timrå

Se fler referenser på stora anläggningar

Fakta
Brf Örnen i Timrå, utanför Sundsvall, byggd på 1990-talet och ligger på en höjd med fantastisk utsikt över Sundsvallsbukten och Bottenhavet. Föreningen består av 280 lägenheter i fem huskroppar. Totalt har föreningen 25 000 m2 boyta.